Pazartesi, Eylül 26, 2005

rüyaları sorgulayan varoluşu sorgular.

rüyalarını sorgulayanların bir süre sonra hayatı sorgulama biçimleri farklılaşır. kimileri için günlük hayattaki farkındalık zamanla rüyalar alemine taşınır. (bkz: lucid dreams) kimilerinin hayatına ise rüyaları yön verir. uykudaki yaşam sadece günlük yaşamı sorgulayışı değiştirmez aynı zamanda ölümü ve ölümden sonraki olası hayatı sorgulayış değişir.

rotoskopi tekniğiyle hazırlanmış, richard linklater 'ın yönetmenliğini yaptığı, 2001 yapımı "waking life" yaşam, ölüm ve rüyalar hakkıda pek çok soruya yanıt ararken görsel, duysal, düşünsel zenginliği bir araya getiriyor. diyologlar üzerine kurulmuş olan "waking life", hayatın karşısında kafası karışmışlar için tekrar tekrar izlenmesi gereken felsefe paket programı niteliğinde. filmin astor piazzolla'yı andıran müzikleri ise tosca tango orchestra'ya ait.

Pazartesi, Eylül 12, 2005

dünyanın en popüler psikoaktif maddesi: kafein

bilenler bilir: kafein uykusuz kalmak için ilk akla gelen ve kolay elde edilen uyarıcılardandır. çok mu iş var biraz kahve. ayılamadınız mı biraz daha... modern insanın vazgeçemediği ve modernleşme hızına ayak uydurma adına vazgeçemeyeceği yegane madde kafein.

peki ya hangi besinde ne kadar kafein var bunu biliyor muyuz? öğrenmek için buradan buyrun. (okuyabilmek için adobe acrobat'a ihtiyacınız olacak.)

harvard tıp fakültesi'nden sinirbilimci ve uyku uzmanı charles czeisler, “insanlığın varoluş sürecinin çok büyük bir bölümünde uyku ve uyanıklık döngüsü, temelde gün ışığı ve mevsimlerle ilgili bir meseleydi. çalışmanın doğasının, zamanın, güneşin doğuşu ve batışı yerine saate göre ayarlandığı kapalı yerlerde çalışma düzenine geçilmesi paralelinde değişmesiyle, insanların da buna uyum sağlaması gerekti. kafeinli gıdalar ve içeceklerin yaygın tüketimi –elektriğin keşfiyle birlikte– insanların gün ışığına ya da doğal uyku döngüsüne göre değil de, saate göre belirlenen çalışma sürelerinin altından kalkmasını sağladı.” diye açıklıyor.*

ama gelecekte "kafein maddesinin bitkisi coke’un tek başına alınması başarıya açılan kapının anahtarı olduğu bilim adamlarınca kanıtlandı. kafein içeren türlü bileşikleri gün içinde tüketmek sizi daha anlaşılır, güvenilir, sağlıklı ve yaşama daha hızlı ayak uyduran biri yapacak." haber reklamlarına rastlayacağız ve bence bundan korkmamız gerek.

*: national geographic türkiye - ocak'05

Pazar, Eylül 11, 2005

uyutucuma reklam koymak istiyorlar

bu cümleyi ilk futurama adlı çizgi dizi'de duymuştum. anlam verememenin yanı sıra hoşuma gitmişti. ardından can yayınları'ndan çıkmış olan uyku imparatorluğu adlı kitaba rastlayınca işin gerçekliğini kavradım:

uyku imparatorluğu, kapitalizme karşı uykuyu savunan, uykularını ve düşlerini kurtarmak için uyku makinesi icat eden bir karşı-kahramanın romanı. düşünsenize karşı çıktığınız sisteme karşı bir makine icat ediyorsunuz, buna bile reklam koymaya çalışıyorlar.

Perşembe, Eylül 08, 2005

koyun saymaca yalanmış!

hepimizin daha çocuk yaşımızda öğrendiğimiz bir yöntemdir, çitten atlayan koyunları saymak, günümüze uyarlanmış haliyle uçurumdan atlayan koyunları saymak. koyun, kuzu, çayır, çimen içerikli bir rüyaya geçişi amaçlayan bu yöntemle başarıya ulaşanımız azdır. 982. koyundan sonra uykuya dalanın da rüyasından korkulur. sonunda bilim adamları koyun saymanın uykusuzluğa fayda sağlamadığını açıklamışlar. bilim adamları demiş sorun bizlerde değil koyunlardaymış!

uyku

1 . dış uyaranlara karşı bilincin, bütünüyle veya bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu:
"rahat bir uyku uyumuştum."- s. f. abasıyanık.
2 . mecaz çevrede olup bitenin farkında olmama, gaflet, aymazlık.
3 . doğada görülen sükûnet durumu.

  © Blogger template 'Minimalist E' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP