Pazartesi, Eylül 12, 2005

dünyanın en popüler psikoaktif maddesi: kafein

bilenler bilir: kafein uykusuz kalmak için ilk akla gelen ve kolay elde edilen uyarıcılardandır. çok mu iş var biraz kahve. ayılamadınız mı biraz daha... modern insanın vazgeçemediği ve modernleşme hızına ayak uydurma adına vazgeçemeyeceği yegane madde kafein.

peki ya hangi besinde ne kadar kafein var bunu biliyor muyuz? öğrenmek için buradan buyrun. (okuyabilmek için adobe acrobat'a ihtiyacınız olacak.)

harvard tıp fakültesi'nden sinirbilimci ve uyku uzmanı charles czeisler, “insanlığın varoluş sürecinin çok büyük bir bölümünde uyku ve uyanıklık döngüsü, temelde gün ışığı ve mevsimlerle ilgili bir meseleydi. çalışmanın doğasının, zamanın, güneşin doğuşu ve batışı yerine saate göre ayarlandığı kapalı yerlerde çalışma düzenine geçilmesi paralelinde değişmesiyle, insanların da buna uyum sağlaması gerekti. kafeinli gıdalar ve içeceklerin yaygın tüketimi –elektriğin keşfiyle birlikte– insanların gün ışığına ya da doğal uyku döngüsüne göre değil de, saate göre belirlenen çalışma sürelerinin altından kalkmasını sağladı.” diye açıklıyor.*

ama gelecekte "kafein maddesinin bitkisi coke’un tek başına alınması başarıya açılan kapının anahtarı olduğu bilim adamlarınca kanıtlandı. kafein içeren türlü bileşikleri gün içinde tüketmek sizi daha anlaşılır, güvenilir, sağlıklı ve yaşama daha hızlı ayak uyduran biri yapacak." haber reklamlarına rastlayacağız ve bence bundan korkmamız gerek.

*: national geographic türkiye - ocak'05

0 yorum:

  © Blogger template 'Minimalist E' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP